”Venetsian loisto” aloittaa kuuden vuoden taipaleen kaupungeissa vesistöjen varrella.
Sastamala Gregorianan kesän 2018 ohjelmisto on julkaistu. Venetsian loisto -teema kuljettaa kuulijat lumoavan kaupungin kujille ja kanaaleihin. Veden äärellä pysytään myös, kun festivaali vierailee tapahtumatalo Tyrvään Pappilassa. Ohjelmiston on koonnut taiteellinen johtaja Michael Fields.
Vuoden 2018 teema ”Venetsian loisto” aloittaa Kaupungit vetten päällä -sarjan, joka viitoittaa festivaalin matkaa vuosina 2018-2023. Matkalla kuljetaan kaupunkeihin, joiden sijainti merien tai jokien varsilla on yhdistänyt niitä muuhun maailmaan sekä rakentanut niistä taiteiden ja kulttuurin keskuksia vuosisatojen ajaksi. Maailman historian tunnetuimmat säveltäjät ja esiintyvät taiteilijat ovat eläneet juuri näissä kaupungeissa. Venetsiasta matka jatkuu Pariisin, Bruggen, Wienin ja Rooman kautta Lontooseen.
Maksullisia konsertteja on ensi kesänä kuusi, ja ne soivat Sastamalan keskiaikaisissa Pyhän Marian ja Pyhän Olavin kirkoissa Sastamalassa. Keskiviikkona 25.7. järjestetään syksyllä 2017 avautuneen, pieteetillä 1920-luvun ulkoasuun restauroidun tapahtumatalo Tyrvään Pappilan ulkoilmateatterissa ilmaistapahtuma, jossa esiintyy puhallinyhtye Pormestarin sinkit ja pasuunat. Festivaali aloittaa yhteistyön SASKY koulutuskuntayhtymän kanssa, kun taiteilijoiden majoitukset järjestetään Karkun kotitalous- ja sosiaalialan oppilaitoksessa. Myös festivaalin yhteydessä järjestettävä kansainvälinen vanhan musiikin mestarikurssi 22.-27.7.2018 järjestetään samassa paikassa. Kurssia hallinnoi edelleen Karkun evankelinen opisto.
Avajaiskonsertissa 20.7. esiintyvä Le Miroir de Musique on erikoistunut myöhäiskeskiajan ja renessanssin musiikkiin. Baselista käsin toimiva, Baptiste Romainin johtama yhtye kokoaa yhteen lahjakkaita uuden sukupolven vanhan musiikin taitureita. Lauantain 21.7. suurkonsertissa esiintyy lahjakkaita solisteja, ainutlaatuinen festivaalia varten koottu Sastamala Gregoriana barokkiorkesteri sekä helsinkiläinen kamarikuoro Utopia. Kokonpano esittää helmiä italialaisen barokkisäveltäjä Antonio Vivaldin (1678 – 1741) tuotannosta.
Lacrime-konsertti perjantaina 22.7. sisältää italialaista vokaali- ja soitinmusiikkia 1500-1600-luvulta Ferraran alueelta. Concerto di Margherita -yhtyeessä kaikki viisi taiteilijaa sekä laulaa että soittaa omia instrumenttejaan. Monikansallisen ryhmän lumoavassa esiintymisessä vanhan musiikin soittimet ja laulu sulautuvat yhdeksi dynaamiseksi ja jännittäväksi äänimaailmaksi.
Claudio Monteverdin (1567-1643) matkassa kuljetaan Sodassa ja rakkaudessa -konsertissa tiistaina 24.7. Giardino Novo on vuonna 2012 perustettu lauluyhtye, jonka tavoite on tuoda esille renessanssiajan maallista laulumusiikkia. Yhtyessä laulavat kuusi maamme etulinjan vanhaan musiikkiin perehtynyttä laulajaa. Espoon Barokki koostuu vanhan musiikin esityskäytäntöihin erikoistuneista ammattimuusikoista.
Torstaina 26.7. Giovanni Gabrielin loistokas monikuoromusiikki vie konsertin kuulijat osallisiksi Sposalizio del Mare -seremoniaa, jota on tavalla tai toisella vietetty Venetsiassa 1000-luvulta lähtien. Vanhan musiikin orkesteri Barocco Boreale ja Lauluyhtye Versio saavat johtajakseen ranskalaisen kapellimestarin, ja sinkin soittajan Jean Tubéryn.
Festivalin päättävä Laulun laineilla -konsertti perjantaina 27.7. esittelee Kansainvälisen Mestarikurssin opiskelijoiden ja opettajien kurssiviikon tuoreita ja virkistäviä hedelmiä.
Lue tästä linkistä lisätietoa konserteista