Kamarimusiikin monialainen festivaali Tampere Chamber Music järjestetään Tampereella yhdeksännen kerran 20.–26.1.2025. Taidetta ja tiedettä yhdistelevän tapahtuman esiintyjinä loistavat jälleen kotimaiset ja kansainväliset kamarimusiikin taitajat sekä eri alojen osaajat. Festivaalin monipuolisesta ohjelmistosta pääsee nautiskelemaan eri puolilla kaupunkia koko tapahtumaviikon ajan maanantaista sunnuntaihin, ja suuri osa tapahtumista on kaikille avoimia ja maksuttomia. Maksullisten konserttien liput ovat nyt myynnissä Tampere-talon ja Lippu.fin lipunmyyntikanavissa.
Ohjelma kurkottaa musiikin ja hyvinvoinnin ytimeen
Tampere Chamber Music -festivaali edistää kamarimusiikin keinoin taiteen ja tieteen yhteyttä. Festivaali tukee monimuotoisen luonnon suojelua; tapahtuman päästöjä hyvitetään viime vuosien tapaan istuttamalla puita Tampere-talon hiilinieluun Lempäälässä. Kantava teema ”Ytimessä – In the Core” pureutuu konsertein, workshopein ja luennoin musiikin ja hyvinvoinnin ytimeen.
”Olen viime aikoina ajatellut paljon monimuotoista luontoa. On käsittämätöntä ja ihmeellistä, kuinka tarkoituksenmukaisesti kaikella on siellä oma tilansa ja roolinsa. Musiikki ja luonto tarjoavat ihmiselle yhteyden ja mahdollisuuden kokea jotain itseään suurempaa. Ytimessä oleminen velvoittaa meistä jokaista kantamaan kortemme kekoon maapallon säilymisen ja hyvinvoinnin eteen”, taiteellinen johtaja ja pianisti Heini Kärkkäinen kertoo.
Festivaalilla esiintyvät Heini Kärkkäiset lisäksi viulistit Elina Vähälä ja Réka Szilvay, sellisti Robert Cohen, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, pianisti Natacha Kudritskaya, tanssija Pontus Aleksander Sundset, saksofonisti Jukka Perko yksin ja PreBoppers-yhtyeensä kera sekä lyömäsoittaja ja elektronisen musiikin edelläkävijä Mikko Hassinen. Musiikillisesti keskiössä ovat kamarimusiikin iättömän ja keskeisen tuotannon luojat Brahms ja Beethoven, mutta ohjelmistossa kuullaan myös tuoreita luontoteemaisia sävellyksiä Jukka Perkolta ja Yuval Gotlibovichilta.
”Musiikillinen perhe on taas koossa; esiintyjät muodostavat ytimen, jossa yhdistyvät värikäs ja syvä sointi, lämpö, tunteet, herkkyys, rauha ja intohimo. Muusikot rakastavat Brahmsia. Siinä on kauneutta, intohimoa, ajattomuutta ja herkkyyttä. Sen soittaminen yhdessä hengittävien ja erityisten kollegojen kanssa on täyttymys”, Heini Kärkkäinen kuvailee.
Tanssiaiset ja paneelikeskustelu kulttuurin merkityksestä
Tampere Chamber Music -festivaalin avajaiskonsertti torstaina 23. tammikuuta on ylistys musiikille ja luonnolle. Aluksi kuullaan Jukka Perkon Avoimen taivaan alla -teos (2024) saksofoneille, elektroniikalle ja lyömäsoittimille sekä tanssille. Teos pohjautuu Nils-Aslak Valkeapään väkevästi luontoa ja ihmisyyttä käsitteleviin runoihin. Illan päättävät Igor Stravinskyn Kevätuhri, joka kuullaan Stravinskyn omana versiona kahdelle pianolle sekä Brahmsin Pianotrio H-duurissa.
Maanantaina 20. tammikuuta tarkastellaan, kuinka fysiikan lakeja voidaan hyödyntää musiikin tekemisessä. Kaikille avoimen workshopin vetäjinä toimivat pianisti Heini Kärkkäinen, viulisti Réka Szilvay, sellisti Robert Cohen sekä huippufyysikko Esa Räsänen, joka toimii fysiikan professorina ja fysiikan yksikön päällikkönä Tampereen yliopistossa sekä vierailevana tutkijana arvostetussa Harvardin yliopistossa.
Lauantaipäivän 25. tammikuuta maksuton ohjelma Tampere-talon Pienessä salissa on osa Tampereen yliopiston Tiedon valoa -tapahtumaa. Luennoitsijana kuullaan fysioterapeutti, tietokirjailija ja pilatesohjaaja Tuulia Luomalaa. Paneelikeskustelua kulttuurin merkityksestä ja syvyydestä johtaa kirjailija-toimittaja Roman Schatz, ja keskustelemassa ovat muiden muassa Tampereen Teatterin johtaja Mikko Kanninen sekä tanssija-koreografi Tiina Lindfors.
Perjantaina 24. tammikuuta festivaalin muusikot jalkautuvat iltapäivän kahvilakonserttiin Tampereen keskustan Fazer Café -kahvilaan. Perjantai-iltana festivaali laajenee ensimmäistä kertaa Tuulensuun Palatsiin, jossa pidetään tanssiaiset vanhan jazzin rytmiin saksofonisti Jukka Perkon ja PreBoppers-yhtyeen johdolla. Menevälle jazzkeikalle voi pukeutua teeman mukaisesti ja tarjolla on näyttävää lindy hop -tanssia sekä Show & Dinner -ruokailu.
”Koko Tampere Chamber Music -festivaali lähti aikoinaan liikkeelle ajatuksesta hengityksen, liikkeen ja energian osuudesta musiikin ymmärtämiseen ja muusikon hyvinvointiin. Tanssi on ollut mukana joka vuosi ja tänä vuonna pääsemme kaikki myös itse tanssimaan”, Heini Kärkkäinen vinkkaa.
Festivaalin Ytimessä-nimikkokonsertissa lauantaina 25. tammikuuta kuullaan Dmitri Šostakovitšin viimeiseksi jäänyt teos Sonaatti alttoviululle ja pianolle, ukrainalaisen säveltäjän Valentin Silverstrovin Kolme kappaletta viululle ja pianolle sekä Robert Schumannin Pianokvartetto. Sunnuntain 26. tammikuuta päätöskonsertti Kaksi neroa c-mollissa keskittyy Brahmsin ja Beethovenin myöhäistuotantoon.
Festivaaliviikon tapahtumapaikkoina toimivat Tampere-talo, Keskustorin Vanha kirkko, Hämeenkadun Tuulensuun Palatsi ja Fazer Café, Pirkanmaan musiikkiopisto ja TAMKin Satamakadun sali. Lisäksi festivaalin esityksiä viedään konserttisalien ulkopuolelle Koukkuniemen palvelutaloasukkaille, joilla ei ole mahdollisuutta tulla paikalle varsinaisiin yleisötapahtumiin.
Lasten ja opiskelijoiden huomioiminen on ollut tärkeässä roolissa festivaalin perustamisesta lähtien. Koululaisryhmille on tarjolla oma päiväkonsertti, ja osana festivaalia järjestetään kamarimusiikin mestarikurssi, jota ohjaa Yuval Gotlibovich. Kaikkiin festivaalin maksullisiin konsertteihin on tarjolla opiskelijahintainen ennakkolippu. Opiskelijoilla on ilmainen sisäänpääsy tuntia ennen konsertin alkua, mikäli salissa on tilaa. Ilmaishinta ei koske Muumimuseon ja Tuulensuun Palatsin konsertteja.
Ohjelma & liput: www.tampere-talo.fi/tapahtuma/tampere-chamber-music-2025
Tapahtuman verkkosivut: www.tamperechambermusic.com
Tampere Chamber Music -festivaalin toteutumista tukevat Tampere-talo, Tampereen kaupunki, Martin Wegeliuksen muisto – Martin Wegelius’ minne -säätiö sr ja Musiikin edistämissäätiö (MES) sekä Suomen Musiikkilääketieteen yhdistys (Smuly) ja Tampereen korkeakouluyhteisö. Jane ja Aatos Erkon säätiö tukee Tampere-talon kamarimusiikkitoiminnan kehittämistä vuosina 2024–2025. Hiilineutraaleja konsertteja mahdollistaa jo viidettä kertaa Metsä Tissuen Katrin.
Kuva: Markku Uusitalo, Tampere Chamber Music 2023