Elokuun festivaalit Pirkanmaalla ovat etenkin musiikin juhlaa yli genrerajojen, kun kuun alussa vietetään Mäntän Musiikkijuhlia ja Tapsan Tahteja sekä loppukuusta Blockfestiä. Kulttuurinnälkäisiä hellivät myös kansainvälinen Tampereen Teatterikesä ja kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät monipuolisine ohjelmistoineen. Läpi kesän jatkuneet kuvataidetapahtumat Finlayson Art Area ja Mäntän kuvataideviikot ovat ilonamme vielä elokuun lopulle, joten niistäkin ehtii yhä nauttimaan!
Tampereen Teatterikesä 1.–7.8.
Jo 53. kertaa järjestettävän Tampereen Teatterikesän ohjelma pursuaa jälleen toinen toistaan kiinnostavampia esityksiä, joiden joukossa on kahden vuoden tauon jälkeen myös ulkomaisia tuotantoja. Festivaalin avajaisia vietetään tiistaina 2.8. Laikunlavalla, ja tapahtumaan on vapaa pääsy. Avajaisissa nähdään otteita Teatterikesän ja Tampere OFF:in tämän kesän ohjelmistosta, ja myönnetään Ida Aalberg -säätiön näyttelijäpalkinto.
Teatterikesän pääohjelmistoon kuuluu tänä vuonna yhteensä 19 produktiota, joihin kansainvälistä perspektiiviä tuovat ryhmät Ranskasta, Espanjasta ja Belgiasta. Pääohjelmiston keskiössä on Teatterikesän taiteellisen johtoryhmän mukaan tänä vuonna perhe ja mieli, niin mielenmaisema kuin mielenterveyskin. Vuoronsa Tampereen näyttämöillä saavat muun muassa linnunpelättimien lempeä ekovallankumous, teatteriin kyllästynyt teatteriesitys, usean kirjan tuoreet näyttämösovitukset, koskettava nykydraama, ja kysymys siitä, miten näyttämöllä voi oikeasti olla vapaa.
Lisätiedot: www.teatterikesa.fi
Mäntän Musiikkijuhlat 2.–6.8.
Pianofestivaali Mäntän Musiikkijuhlat tuo Serlachius-museo Göstan ainutlaatuiseen ympäristöön entistä suuremman määrän kansainvälisesti menestyneitä muusikoita. Paluun Mänttään tekevät muutaman vuoden jälkeen muun muassa pianotaiteilijat Angela Hewitt ja Olli Mustonen, sekä tenori Ian Bostridge ja pianisti Saskia Giorgini, jotka esittävät Franz Schubertin Winterreise-laulusarjan. Festivaalin päätöspäivän konserteissa kuullaan nuoremman polven tähtipianisteja, Varsovan Chopin-kilpailun 2010-luvulla voittaneita Yulianna Avdeevaa ja Seong-Jin Chota. Nuoren polven taitureita ohjelmistossa edustavat myös Tampereen pianokilpailun vuoden 2021 voittaja David Munk-Nielsen sekä vuoden 2017 voittaja Ossi Tanner.
Mäntän Musiikkijuhlien pääkonserttipaikka on Serlachius-museo Göstan Kivijärvi-sali. Konsertteja kuullaan myös Mäntän Klubilla sekä Mäntän ja Vilppulan kirkoissa.
Lisätiedot: www.mantanmusiikkijuhlat.fi
Tapsan Tahdit 4.–6.8.
Kotimaista kevyttä musiikkia juhliva Tapsan Tahdit tuo jälleen laajan skaalan iskelmää ja populaarimusiikkia kolmeksi päiväksi Nokian keskustaan. Tahti-tunnelmaan voi kuitenkin virittäytyä jo keskiviikkona 3.8. Pirkkalaistorin torilivessä, ja jatkaa vielä sunnuntaina 7.8. iltakirkossa Tapio Rautavaaran sävelin. Ohjelmassa on perinteiseen tapaan runsaasti ilmaista päiväohjelmaa Tahtitorilla ja iltaisin ravintola Pepperin Tahti- ja Jatkoklubeilla. Tahtiteltan illassa puolestaan festivaalikävijöitä viihdyttävät tuore Iskelmä-Finlandia voittaja, Erin, Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani, Suvi Teräsniska sekä Popeda. Lauantaina 6.8. vietetään Onnimannipäivää yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliiton Nokian yhdistyksen kanssa, ja luvassa on ohjelmaa koko perheelle Ole mulle kaveri -lastenmusiikkikonsertissa.
Lisätiedot: www.tapsantahdit.fi
Pentinkulman päivät 4.–7.8.
Perinteikkään kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivien tämän vuoden teema on ”Kerran elämässä”, johon uppoudutaan elämäkertojen ja elämäntarinoiden kautta. Festivaalin keskusteluissa kysytään muun muassa mikä elämässä on merkittävää, mistä rohkeus tehdä ratkaisuja löytyy, ja voiko vaikenemisen muurin murtaa. Keskustelijoina kuullaan muun muassa Finlandia-palkittua kirjailija Jukka Viikilää, näyttelijä Martti Suosaloa ja häntä haastattelevaa kirjailija Johanna Venhoa, kiitetyn omaelämäkerrallisen monologin transihmisen matkasta ja muutoksesta tehnyttä Miiko Toiviaista, näyttelijä Laura Malmivaaraa sekä äitiydestä, lapsuudesta ja vanhuudesta keskustelevia kirjailijoita Maria Mustrantaa ja Laura Mannista.
Pentinkulman päivillä on tarjolla paljon maksutonta ohjelmaa ja sisältöjä kaikenikäisille; uusina ohjelmamuotoina mukaan tulevat Lasten Penttarit -tapahtuma, ja lauantai-illan PenttariKlubi. Runoa lasin äärellä -tapahtuma palaa ohjelmistoon, tuoden mukanaan nuoren polven runoilijat Aura Nurmen ja Susinukke Kosolan. Lisäksi esikoiskirjailijoiden paneelikeskusteluun saapuu jälleen 12 uutta kirjailijaa keskustelemaan kirjoittamisesta ja kirjallisuudesta.
Lisätiedot: www.pentinkulmanpaivat.fi
Blockfest 19.–20.8.
Pohjoismaiden suurin hiphop-festivaali Blockfest palaa vihdoin kahden vuoden tauon jälkeen, ja ohjelmassa ei ole säästelty tälläkään kertaa: Ratinan stadionille saapuu nuoremman polven urbaanin musiikin maailmantähtien ohella legendaarinen 50 Cent! Kuumista kansainvälisistä nimistä mukana ovat mm. Lil Uzi Vert ja Grammy-palkittu SAINt JHN. Totuttuun tapaan kotimaiseen artistikattaukseen on myös panostettu, ja suurempien nimien kuten JVG:n, Gasellien ja Gettomasan seassa vilisee runsaasti nousevia artisteja Sexmanesta Hassan Maikaliin ja Rosa Costesta Yeboyahiin. Ainutlaatuisesta tunnelmastaan tunnettu Blockfest on tänäkin vuonna jo loppuunmyyty, kuten se on ollut jokaisena toteutuneena festivaalivuotena 2008 lähtien.
Lisätiedot: www.blockfest.fi
Finlayson Art Area 10.6.–28.8.
Visuaalisten taiteiden ilmaistapahtuma Finlayson Art Area levittää jo kahdeksatta kertaa virkistävää väriä ja tasokkaita taide-elämyksiä kaupunkitilaan. Vuoden 2022 viidentoista taiteilijan teoksista löytyy monipuolisesti eri taiteenlajeja, taidegrafiikasta ja maalauksista sarjakuvaan, ja veistoksista ja keramiikasta installaatioihin ja valokuvataiteeseen. Uutena yhteistyöhankkeena on Tampereen taidemuseon kanssa toteutettu Vuoden nuori taiteilija -näyttely, joka esittelee Emma Jääskeläisen veistostaidetta, ja joka on osa taidemuseon varsinaista VNT-näyttelyä.
Finlayson Art Arealla on toteutettu tänäkin kesänä useita oheistapahtumia, joista vielä tulossa ovat Tampereen Teatterikesän Tapahtumien Yö 4.8., kaikille avoin croquis-työpaja 10.8., Tampereen Kulttuuriyhdistyksen perinteinen Wanhan ajan Niittyjuhlat 14.8., ja Finlayson Art Arean päätösviikonloppu 27.-28.8. Päätösviikonlopun ohjelmaan kuuluu taiteilijatapaamisia, musiikkia, opastuksia, ja muuta koko perheen ohjelmaa, joka tarkentuu lähempänä tapahtumaa. Lisäksi Art Arean koko aukioloajan on mahdollista osallistua näyttelyopastuksille joka keskiviikko klo 16 ja joka lauantai klo 13.
Lisätiedot: www.finlaysonartarea.fi
XXVI Mäntän kuvataideviikot 12.6.–31.8.
Suomen merkittävin nykytaiteen kesänäyttely on tänä vuonna erityisen yllättävä, kiehtova ja moniaistinen: kuraattori Markus Kåhre on koonnut yhteen 25 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää ei vain kuvataiteen, vaan myös musiikin, runouden, ja esittävien taiteiden aloilta. Näyttelylle ei poikkeuksellisesti ole nimetty teemaa, vaan kuraattori Kåhre toivoo näyttelyvieraiden muodostavan niistä oman henkilökohtaisen tarinansa. Toistensa kanssa eri tavoin keskustelevat teokset luovat mielenkiintoisia tiloja ja kohtaamisia, ja tuloksena on monipuolinen ja uteliaisuutta herättävä näyttely.
Näyttelykeskus Pekilon ohella teoksia on myös Mäntän kirkossa sekä Taavetinsaaressa Serlachius-museo Göstan edustalla. Kuvataideviikkojen pääsymaksun hinnalla on myös mahdollista osallistua Kuvataideviikot XTRA -oheistapahtumiin, joihinkin tapahtumista on vapaa pääsy.
Lisätiedot: www.mantankuvataideviikot.fi
Artikkelikuva: Blockfest 2019, kuvaaja Samuli Vienola