Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät järjestetään 45. kerran Urjalassa 3.–6.8. Festivaalin ohjelmisto on julkistettu, ja sen kokoavana teemana on rauha. Puheissa, esityksissä ja kirjailijahaastatteluissa näkyvät niin ihmisen henkilökohtaisen rauhan etsiminen esimerkiksi luonnosta kuin kirjallisuuden merkitys rauhan rakentajana ja sanoittajana. Esiin astuvat palkitut kirjailijat, huippututkijat ja esiintyjät. Ohjelmassa uutta on esimerkiksi yläkoululaisten kirjoittamaan tarinaan perustuva rauhateemainen pakohuonepeli.
Kirjailijavieraita ja lavarunoutta
Perjantaina Kirjatorille saapuvan Maria Turtschaninoffin Suomaat-teoksessa maailma on vielä täynnä metsänväkeä. Luonto on elossa ja voimakkaasti läsnä. Suosikkikirjailija Anneli Kanto kertoo uudesta aluevaltauksestaan dekkarien kirjoittamisesta ja tuoreesta Näkijä-sarjasta. Puolustusvoimien media-analyytikkona aiemmin toimineen Helena Immosen trillerissä Operaatio Punainen kettu Venäjä reagoi aggressiivisesti Ruotsin Nato-hakemukseen. Luonnevikaisista yksinvaltiaista teoksen kirjoittanut historioitsija Ari Turunen kertoo hyytäviä faktoja ja tarinoita menneistä ja nykyisistä valtaapitävistä.
Runojen ystäville on tarjolla toiverunohetki rakastettujen näyttelijöiden Kirsi-Kaisa Sinisalon ja Pekka Heikkisen seurassa Kyläkahvilassa. Runoa lasin äärellä -iltaklubilla esiintyvät SM-tason lavarunoilijat Anna Elina Isoaro ja Kalle Talonen & Nenä. ”Mitä kaupungissa tapahtui lähtösi jälkeen?”, kysyy Talonen muusikko Nenän säestämänä, ja runoillassa kuulemme vastauksen. Runoa lasin äärellä –tilaisuus järjestetään 230-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Nuutajärven lasikylässä.
Kirjan juhlassa käsitellään rauhaa myös maailmantilanteen kautta
Lauantain Kirjan juhlan puheissa palkitut kirjailijat pohtivat rauhaa kukin omista lähtökohdistaan. Vuonna 2022 Tieto Finlandian saanut Ville-Juhani Sutinen pohtii kirjailijan vastuuta ja Laura Lindstedt ja Sinikka Vuola käyvät dialogia muun muassa sukupuolittuneesta lähisuhdeväkivallasta, jota persoonallisella ja rajoja rikkovalla tavalla kommentoivat ja nostavat esiin keskustelua herättäneessä ja kiitosta niittäneessä kirjassaan 101 tapaa tappaa aviomies. Sodasta, rauhasta ja maailmantilanteesta puhuu Ari Puheloinen, kenraali evp. ja Suomen puolustusvoimain entinen komentaja.
Kirjan juhlan huipentaa näyttelijä Eeva Soivion koskettava esitys Mustarastas, joka kertoo Vaasanlaivalta kadonneesta veljestä, järkytyksestä, surusta ja kipeästä matkasta kohti selviytymistä ja mielenrauhaa.
Lauantai-iltana järjestetään toista kertaa myös PenttariKlubi. Viime vuonna loppuunmyyty tapahtuma järjestetään Nuutajärven yli 150-vuotiaassa Lasimakasiinissa, ja iltaa tähdittää kirjailijanakin tunnetun lauluntekijän Heikki Salon Miljoonasade Duo.
Sunnuntaina pohditaan Väinö Linnan tekstejä, sekä kuullaan kolmen huippuprofessorin näkemyksiä
Sunnuntaina Urjalaan saapuvat alojensa huippututkijat elämyksellisten esitystenä kanssa. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja professori Ilari Sääksjärvi kertoo, mitä on tapahtumassa luonnon monimuotoisuudelle ja mitä lajikato merkitsee luonnosta rauhaa etsiville ja maapallolle. Mielenrauha puolestaan on monen tavoittelema asia – eikä ihme, kun ottaa huomioon, mitä voi tapahtua mielen kuohahtaessa! Takotsubo, eli särkyneen sydämen oireyhtymä, voi syntyä mielenliikutuksen seurauksena. Joku on saanut sen jalkapallo-ottelussa, toinen kuullessaan tyttärensä olevan raskaana. Kiinnostavasta diagnoosista kertoo sitä tutkinut, useasti palkittu kardiologian professori Juhani Airaksinen. Pandemia otti koville muun muassa sosiaalisten suhteiden ja eristäytymisen takia. Mutta entä jos erityksissä ja yksin oleminen on arkipäivää? Yksinäisyydestä ja tuhoisasta otrakismista erityisesti nuorten näkökulmasta kertoo professori Niina Junttila.
Pentinkulman päivien sunnuntai huipentuu Väinö Linna -teemaiseen kokonaisuuteen. Anniina Holmberg on kirjoittanut kiitetyn elämänkerran Riivattu ja siunattu isästään Kalle Holmbergista, joka muistetaan suurena teatterimiehenä, ja joka ohjasi legendaarisia esityksiä myös Väinö Linnan teksteistä. Näytelmäkirjailija Sami Keski-Vähälä on sovittanut Linnan Täällä Pohjantähden alla -teoksen Pyynikin kesäteatteriin ja pohtii Linnan tekstien suuruuden ja kestävyyden salaisuutta teatteritaiteen näkökulmasta. Sunnuntaina aamupäivällä järjestetään myös opastettu kierros Väinö Linnan reitille.
Yläkoululaisten tarinaan perustuva pakohuonepeli ja Lasten Penttarit houkuttelevat nuorempaa yleisöä
Tämän vuoden uutuutena Pentinkulman päivillä toteutetaan Urjalan keskusta-alueella tapahtuva, erityisesti nuorille ja aikuisille suunnattu pakohuonepeli. Peli perustuu yläkoululaisten kirjoittamaan, rauhateemaiseen tarinaan. Tehtävärastien suunnittelijoina toimivat paikalliset yhdistykset. Pakohuonepeli on toteutettu yhdessä Valkeakoski-opiston hallinnoiman Taidekaravaani-hankkeen kanssa. Perheen pienimmille suunnattu Lasten Penttarit järjestetään perjantaina, jolloin luvassa on niin kirjailijavieraita, sanataitelua kuin kirjainseikkailujakin.
Päivien aikana pidetään jälleen tuttuun tapaan legendaarinen E80-esikoiskirjailijaseminaari, joka kokoaa Urjalaan kaksitoista viime vuoden aikana esikoisteoksensa julkaissutta kirjailijaa. Lisäksi festivaalin yhteydessä järjestetään kirjoittajakursseja, uutuutena tänä vuonna järjestetään nuorille suunnattu Insta-runoilijakurssi.
Lue lisää tapahtuman verkkosivuilta www.pentinkulmanpaivat.fi
Kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät järjestetään elokuussa 2023 jo 45. kerran. Pentinkulman päivät järjestävät yhteistyössä Urjalan kunta ja Väinö Linnan seura ry. laajan yhteistyöverkoston kanssa. Tapahtuman taiteellisena asiantuntijana toimii kirjailija Niina Repo ja vastaavana tuottajana Maria Eskelinen.
Kuva: Maria Mustranta / Urjalan kunta