Sunnuntaina 10.4. päättynyt Tampere Biennale saa uudeksi taiteelliseksi johtajakseen säveltäjä Minna Leinosen.
– Laajalla spektrillä tavoitteeni on tuoda nykymusiikkia lähestyttävämmäksi ja elinvoimaisemmaksi luomalla yhteistä aluetta säveltäjien, muusikkojen ja yleisön välille. Se voi tapahtua kohtaamisten, yhteistyön ja jakamisen kautta. Samalla päivitetään ja nykyaikaistetaan ikonista kuvaa säveltäjästä, Leinonen kuvailee.
– Minua kiinnostaa myös nykymusiikin eri sukupolvien äänet. Millainen jatkumo ja suunta on, kun katsomme eteenpäin? Aloitan tehtävän palaamalla Tampere Biennalen juurille – ensimmäiseksi luen Maritta Hirvosen kirjoittaman elämäkerran Usko Meriläisestä.
Minna Leinonen (s. 1977) on suomalainen nykymusiikin säveltäjä. Hänen teoksensa saavat usein inspiraationsa arkisista, musiikin ulkopuolisista ilmiöistä, kuten suomalaisesta ympäristöstä ja kansanperinteestä tai arjen esineistä ja äänistä.
Leinosen musiikkia ovat esittäneet mm. BBC Philharmonic, Radion sinfoniaorkesteri RSO, Tampere Filharmonia, ICE ensemble, defunensemble, CHANGEnsemble, Pohjanmaan kamariorkesteri, Norrbotten NEO, Tapiola Sinfonietta, Jousia ensemble, Zagros, TampereRaw ja Uusinta Ensemble. Hän on myös ollut mukana monitaiteellisissa projekteissa, joissa musiikki kommunikoi esimerkiksi akrobatian, dokumentin, videon tai installaatioiden kanssa.
Leinonen tunnetaan myös Tampere Filharmonian kuukausittaisten Faunien iltapäivä -kamarimusiikkikonserttien juontajana. Hänen sävellyksensä liikeoopperassa ALMA! on tämän vuoden Teosto-palkintoehdokas.
Leinonen seuraa tehtävässä Jennah Vainiota, jonka käsialaa nyt sunnuntaina päättyvä tapahtuma on ollut. Vainion kausi osui hyvin tuuliseen aikaan, kun ensin Tampere Biennale 2020 jouduttiin perumaan koronapandemian saavuttua Suomeen vain kolme viikkoa ennen suunnitellun festivaalin alkua, ja nyt festivaalin tämän vuoden teema, Mielen maisemat, sai aivan uusia ulottuvuuksia Ukrainan sodan vuoksi.
– Kiitollisena koko Tampere Biennalen työryhmälle ja Tampereen kaupungin asukkaille luovutan festivaalin taiteellisen johtajuuden seuraajani Minna Leinosen taitaviin käsiin. Toivotan hänelle onnea ja menestystä. Olkoon hänen kautensa vähemmän altis maailman tapahtumille, Vainio toteaa.
Tampere Biennale tavoitti laajan yleisön
Menneen viikon konsertit kiinnostivat yleisöä kiitettävästi. Vainion loihtiman festivaaliviikon kohokohtiin lukeutuivat muun muassa nokkahuilisti Eero Saunamäen lounaskonsertti, joka täytti Kulttuuritalo Laikun Musiikkisalin äärimmilleen torstaina, Tampere Filharmonian perjantai-illan konsertti, jonka solistina kuultiin beatboxaaja Felix Zengeriä, sekä pelimusiikkiyhtye Game Music Collectiven lauantainen festivaaliklubiesiintyminen G Livelab Tampereella. Tampere Biennale lahjoittaa viimeksi mainitun tilaisuuden lipputuotot Lääkärit Ilman Rajoja -avustusjärjestölle.
Festivaalin taidenäyttelyt Galleria Himmelblaussa, Kulttuuritalo Telakalla ja Kulttuuritalo Laikussa jatkuvat vielä 24.4.2022 asti. Seuraava Tampere Biennale järjestetään 10.–14.4.2024.
Kuva: Maarit Kytöharju; Minna Leinonen & Tampereen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen Suomen Säveltäjien seminaarissa Tampere Biennalessa 2022.