1.2.2022

Pirkanmaan festivaalivuosi 2021 toi livetapahtumat takaisin

Pirkanmaan festivaalit ry tutkii vuosittain jäsenistöönsä kuuluvien festivaalien ja tapahtumien kävijäkehitystä sekä henkilöstön ja talouden tunnuslukuja. Vuonna 2021 järjestetyille festivaaleille suunnattuun kyselyyn vastasi yhteensä 32 eri tapahtumaa 11 kunnasta.

Toinen koronavuosi avasi tapahtuma-alaa vähitellen

Vuonna 2021 Pirkanmaan festivaaleista 24 järjestettiin livenä ja 4 verkossa. Koronarajoitusten vuoksi myös peruttiin yhteensä 4 tapahtumaa: musiikki- ja kulttuuritapahtuma Art Festivo, hip hop -festivaali Blockfest, nukketeatterifestivaali MUKAMAS sekä stand-up-festivaali Tomaatteja! Tomaatteja! Tapahtumien täysperuutuksia nähtiin kuitenkin vähemmän kuin ensimmäisenä koronavuonna 2020, jolloin peräti 19 tapahtumaa jouduttiin perumaan.

Livetapahtumista 8 toteutettiin ilman erityisiä rajoitustoimia ja 16 poikkeusjärjestelyin. Turvavälivaatimusten vuoksi monet tapahtumista joutuivat rajoittamaan yleisökapasiteettiaan, ja osa järjestettiin hybridimuotoisina, eli osittain paikan päällä ja osittain striimaten. Tampere Kuplii, Tampereen Sävel, Tampere Guitar Festival ja Tampereen elokuvajuhlat järjestettiin kokonaan verkkofestivaaleina.

Festivaalien tulot kaukana normaalista

Aika ajoin keventyneet tapahtumarajoitukset näkyivät niin festivaalien kävijämäärissä kuin taloudessakin. Live- ja verkkotapahtumat keräsivät vuoden 2021 aikana yhteensä 540 074 käyntikertaa, kun vuonna 2020 vastaava lukema oli 183 445 tapahtumakäyntiä.

Festivaalien kokonaiskäyntimäärästä verkossa järjestettyjen tapahtumien osuus oli 176 056 katselua. Eniten yleisöä kotikatsomoihin keräsivät Tampereen elokuvajuhlien sekä Tampere Guitar Festivalin verkko-ohjelmistot. Kesän livetapahtumista kävijöitä houkuttivat erityisesti Mäntän kuvataideviikot, Finlayson Art Area ja Tampereen Teatterikesä sekä hybridimuotoinen Tampere Chamber Music -festivaali.

Tapahtumien yhteenlasketut lipunmyyntitulot vuonna 2021 ylsivät 1 279 447 euroon. Kasvua katastrofaaliseen vuoteen 2020 verrattuna tehtiin 49.46%, mutta myös tulopuolella tapahtumatalous on edelleen kaukana viimeisimmästä normaalivuodesta 2019, jolloin Pirkanmaan festivaalien yhteenlasketut lipputulot olivat 7 625 604 euroa.

Striimit tulivat jäädäkseen

Tapahtumajärjestäjille suunnatun kyselyn perusteella erilaiset hybridimallit ovat vakiintumassa osaksi tulevaisuuden tapahtumia, sillä jopa 73% tapahtumista pitää ohjelman osittaista striimaamista todennäköisenä myös jatkossa. Verkko-ohjelmiston lisäämiseen tapahtumia motivoivat erityisesti yleisön kannustava palaute sekä striimien avulla parantuva saavutettavuus.

Ensimmäiseen koronavuoteen verrattuna verkkotapahtumien yleisöpohjassa on kuitenkin huomattavissa muutosta: siinä missä vuoden 2020 striimikatselijoista yli 30% oli uutta tapahtumayleisöä, vuonna 2021 ensikertalaisia oli vain 8% katselijoista. Verkkotapahtumien osalta kävijätyytyväisyys ei myöskään yllä lähelle paikan päällä järjestettyä tapahtumaelämystä. Vuoden 2021 verkkotapahtumien suositteluindeksi oli 53, kun taas livetapahtumien komeat 81.  

Tapahtumajärjestäjät jaksamisen rajoilla

Positiivista muutoksista huolimatta tapahtumavuosi 2021 oli festivaalien järjestäjille äärimmäisen raskas. Osassa tapahtumissa yleisöä voitiin ottaa vain 25–30% tavallisesta määrästä, ja näin ollen myös tulonmenetykset olivat tapahtumille merkittäviä. Moni tapahtuma supistui aiempaa lyhyemmäksi, ajankohtia vaihdettiin pitkin vuotta, ja tapahtumajärjestelyissä ja aluesuunnittelussa jouduttin tekemään suuria muutoksia nopealla aikataululla. Maahantulorajoituksista johtuen festivaalien kansainväliset esiintyjät ja vieraat jouduttiin perumaan, ja monessa tapauksessa myös ohjelmistot jouduttiin tästä syystä suunnittelemaan uudestaan. Lisääntyneet hygienia- ja turvallisuustoimet vaativat lisäresursseja, ja myös loppuvuoden tapahtumien koronapassikäytännöt lisäsivät henkilöstön tarvetta.

Tapahtumajärjestäjien kommenteista käykin selkeästi ilmi korona-ajan epävarmuuteen ja tapahtuma-alan yllättäviin muutoksiin liittyvä väsymys ja turhautuminen. Yleisön luottamus ja tyytyväisyys ammattimaisesti järjestettyihin tapahtumiin on kuitenkin edelleen vahva, sillä lähes 85% vuoden 2021 tapahtumakävijöistä on valmis suosittelemaan myös pandemia-aikana järjestettyjä livetapahtumia.

Järjestäjien kokemuksia vuodesta 2021:

”Vuosi oli hankala, työläs ja epäkiitollinen monella tapaa. Koska epävarmuus oli koko ajan läsnä, oli uuvuttavaa siirtää, sopia uudestaan, perua, sopia, tiedottaa asiakkaita, jäseniä jne. Katsojamäärät olivat todella pienet, koska selvästi meidän kohderyhmämme ei ollut valmis tulemaan yleisötapahtumiin.”

”Rajoitukset yleisökapasiteetissa ja anniskeluajoissa vapautettiin vain noin viikkoa ennen tapahtumaa, mikä vaikeutti lipunmyyntiä, kun loput festivaalipassit saatiin myyntiin vasta tuolloin. Myös kaikkien keikkojen aikataulut muuttuivat anniskelurajoitusten muuttuessa useaan kertaan.”

”Vuosi 2021 oli äärimmäisen hankala, taloudellisesti katastrofi sekä epäkiitollista järjestäjien näkökulmasta. Tämä kokemus ei onneksi ollut kävijöiden tuntemus, vaan päinvastoin. Kaikki kävijät kokivat, että oli erittäin hienoa, kunnianhimoista ja rohkeaa järjestää, vaikkakin vain typistetyllä ohjelmalla. Myös kaikki terveysturvallisuuteen liittyvät järjestelyt tehtiin ja niistä saatiin hyvää palautetta.”

Kuva: Laura Lempola, Lost in Music 2021